2011. október 6., csütörtök

Collegium Hungaricum Berlin

Múlt héten egy rég látott ismerőssel futottunk össze (mmint direktbe) a Collegium Hungaricumban. A találkozó helyszínét az adta, hogy kiszúrtam a Facebookon, hogy épp Kovásznai György filmvetítés lesz aznap este. A vetítésből végül nem sokat láttunk, mert kint üldögéltünk, kihasználva az enyhe időt.

A történetben az a vicces, hogy még valamikor télen(?) láttam a a Nemzeti Galériában otthon a Kovásznai kiállítást. Gábor akkor nem tudott eljönni megnézni, így ha már a kiállítás jött Berlinbe, itt volt az ideje megnézni - ugyanis nem csak vetítés volt aznap este, hanem kiállítás is.
A két kiállítás meglepő módon egészen más volt. A Galériában rengeteg rajz, festmény volt, filmvetítés alig (mondjuk a Habfürdőt sikerült megnéznem), itt pont az ellenkezője volt: filmrészletek, rövid animációk, videók, és csak néhány festmény, skicc volt kiállítva (gondolom a komolyabb festményeket már bonyolult szállítani, plusz az őrzés, biztosítás, miegymás). A Galériában látottak alapján kissé más benyomásom volt Kovásznairól, mint a CHB-s kiállítás megtekintése után.

részlet A napló című rövidfilmből

Részlet a Riportré c. animációs filmből


Zs. filmet néz :-) (sajnos a kiállításon kevés volt a fény ahhoz, hogy fotózni lehessen...)

A Collegium Hungaricum pedig nagyon szimpatikus hely. Az épület maga a Museumsinsel (múzeum-negyed tulajdonképpen) mögött található, kiülős résszel, bent kiállítótermekkel, koncertekkel. Azért megvan a hangulata, amikor az ember ül a félhomályban, várja, hogy elkezdődjön a jazz koncert, a falakon körbe Kovásznai animációk futnak, az asztalokon gyertya ég, én meg töröm a fejem, hogy milyen zene szól, ami annyira passzol ide, és valahonnan ismerem... (aztán kiderül, hogy Nouvelle Vague :-) És az is fura volt, hogy ennyi magyar beszédet hallok, noha én alapból két magyarral lakom együtt. :-P
A Collegium Hungaricum jó hely - és ha esetleg október végén jártok erre, ugorjatok be Gábor koncertjére is! ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése