2012. február 22., szerda

Sushi otthon

El vagyok maradva a bejegyzésekkel, így még várható egy sorozat a befagyott Weissensee-ről kb 3 héttel ezelőttről...
Ez a mostani is egy ilyen elmaradt bejegyzés: vasárnap sushit készítettünk itthon.


A bal felső kép feltekerés utáni állapot, utána kell szétvágni a tekercset (alatta levő kép). Jobb felsőn az algalap, rajta a sushi rizs, avokádó, majonéz, koktélrák. A gyékény azért van alatta, hogy könnyebb legyen feltekerni. Az algalap szélét meg kell nedvesíteni, ettől marad aztán egyben az egész (mondjuk a rizs is ragad, miután rizsecetet öntünk rá, így algalap nélkül is egyben maradna). Jobb középső képen a savanyított gyömbérszeletek figyelnek, ezt két sushi-falat között eszik, semlegesíti az ízeket, vagy mi. Jobb alsón a wasabi krém és a kedvenc Kikkoman szószunk.

A már említett avokádós-rákos tekercsen kívül készült egy barackbefőtt-koktélrákos is (oké, durván hangzik, de tényleg nagyon finom... eredetileg barack helyett mangó lett volna, de múltkor elég ízetlen mangót vettünk, így lett belőle barack.) A bal alsó kép jobb széle fele cuki sárga-rózsaszín gombócok helyezkednek el: ez rizs, rajta lazac és citrom. Ezek nem algalapba vannak csavarva. Úgy készül, hogy egy darab folpack közepére helyezzük a citromhéjat (az a vékony, sárga csík), rá a lazacot, pici citromot csurgatunk rá, és mehet rá egy kanál rizs. A folpack négy sarkát összefogjuk, és szorosan megcsavarjuk, így tulajdonképpen egy golyó lesz belőle, amibe beletapad a lazac meg a citrom is. Ha kiszedjük a folpackból, akkor is simán egyben marad.
Mi általában vékonyabb tekercseket csinálunk, kényelmesebben befér az ember szájába és nem kell utána öt percig szuszogni, mire sikerül lenyelni (amit sokszor pluszba nehezít, ha az ember véletlen túladagolja a wasabit...).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése